Friday, September 20, 2013




Habbatus Sauda merupakan satu jenis tumbuhan yang biasanya banyak ditemui di kawasan Mediterranean serta di kawasan yang mempunyai iklim gurun. Terdapat banyak kajian yang telah dijalankan ke atas habbatus sauda . Kebanyakkan penulisan mengenai tumbuhan ini ditulis dalam Bahasa Arab, dan  pendedahan pada dunia antarabangsa tidak begitu banyak di buat.
Habbatus Sauda digunakan dalam bentuk tradisional bagi beberapa tujuan seperti bagi menghasilkan kulit muka yang cerah, untuk menolong merawat batuk dan asma, merawat kencing manis, mengatasi selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah payah tidur, sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
Nabi Muhammad S.A.W. juga ada bersabda dalam Hadits baginda dikutip daripada kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)
Ibnu Sina, seorang saintis hebat di zaman kegemilangan Islam juga dalam bukunya Canon of Medicine telah menyatakan Habbatus Sauda ……merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

Di dalam kitab Al Tibb An Nabawi (Perubatan Cara Nabi) yang mana ditulis oleh Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda juga dikenali sebagai Al Habbah Al Barokah . Dalam kitab tersebut juga telah disebutkan bahawa Habbatus Sauda mampu mengubati 50 macam penyakit-penyakit tanpa efek. Ulasan dari ilmu kedoktoran telah menampilkan bahawa kandungan Habbatus Saudaantara lain:
  • Anti-inflamasi, untuk mengubati perih/radang tenggorokan
  • Antiarthritis, bagi mengubati reumatik.
  • Analgesik, untuk mengubati sakit gigi serta sakit kepala (migrain).
  • Aktiviti hormon, mengaturkan haid serta meningkatkan aliran susu.
  • Antiseptik, mengubati bau mulut.
  • Antivirus, ubati demam dan flu.
  • Dermatologi, untuk mengubati jerawat dan eksim.
  • Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  • Sistem kekebalan, bagi meningkatkan daya tahan tubuh bagi menangkal penyakit.
  • Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
  • Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  • Nematocidal, mengubati cacing pita.
  • Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).





Khasiat Dan Manfaat Minyak Habbatussauda


Khasiat minyak habbatus sauda adalah menyeluruh dan meliputi banyak aspek. Ini juga menyebabkan habbatus sauda boleh dijadikan amalan harian diambil untuk mendapat kesihatan yang berterusan . Antara khasiat minyak habbatus sauda jika ingin diperkatakan satu persatu antaranya ialah:
1. Pelbagai zat pemakanan
Khasiat minyak habbatus sauda yang pertama ialah dari segi zat pemakanan. Habbatus Sauda adalah kaya dengan:
  • monosaccharide glukosa, xylosa , polysaccharide
  • fatty acid tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). Sumber utama EFA adalah pemakanan dan tidak dapat dihasilkan oleh badan
  • Asid amino yang membentuk protein, kalsium, zat besi dsb
2. Menguatkan Sistem imunisasi
Terdapat kajian yang telah dilakukan oleh Arab Saudi yang menemui khasiat minyak habbatus Sauda dalam meningkatkan sistem imunisasi (daya tahan dalam melawan penyakit). Dengan itu ia mungkin berkepentingan dalam pengawalan kanser, AIDS serta penyakit berkaitan yang lain.
3. Anti-histamine
Khasiat minyak habbatus sauda seterusnya ialah sebagai anti-histamine. Histamine merupakan bahan dikeluarkan sel-sel mati di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda ada mengandungi bahan-bahan menghalang protein kinase C, sejenis bahan pencetus penghasilan histamine. Disebabkan penghidap asma biasa mengalami masalah alahan, habbatus Sauda berkemungkinan baik untuk diambil secara berterusan oleh pesakit asma.
4. Anti-tumor
Kajian in-vitro menemui bahawa antara khasiat minyak habbatus Sauda adalah dalam menghalang pembentukan sel tumor. Oleh itu habbatus sauda,  baik digunakan bagi membantu menghalang kanser.
5. Anti-bakteria
Penyelidikan dalam mencari khasiat minyak habbatus sauda mendapati ia mempunyai aktiviti anti bakteria .  Ia berupaya dalam mengawal bakteria seperti E. coli, V. cholera serta spesies Shigella. Ini  memberi makna habbatus Sauda adalah baik bagi mereka yang menghidapi penyakit seperti cirit-birit serta masalah perut yang lain.
6. Anti-radang (anti-inflammation)
Khasiat minyak habbatus sauda seterusnya ialah dalam mengurangkan radang (bengkak). Oleh sebab itu, habbatus sauda adalah baik bagi pesakit asma (untuk mengurangkan radang dalam paru-paru), ekzema (alahan yang menyebabkan gatal dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
7. Menggalakkan pengeluaran susu
Kombinasi hormon serta lemak yang didapati dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

Sunday, November 11, 2012



CodeCP44
Shirt Length: 64cm
Bust up to 102cm

Pant Length: 96cm
Waist up to 102cm




CodeCP38
Shirt Length: 64cm
Bust: Up to 102cm

Pants Length: 93CM
Waist up to 106cm

cartoon pyjamas




















Tuesday, November 6, 2012




FELINNA INCHLOSS..
MAHU LEBIH LANGSING??
MAHU MENGHILANGKAN LEMAK2 DEGIL DIBAHAGIAN PERUT, LENGAN, DAN LAIN2?? HASILNYA MEMANG MEMUASKAN...

Inch Loss Losyen

RAHSIA KENAPA INCHLOSS SANGAT HEBAT!

1) Lotion ni sangat wangi dan tidak terlalu panas dan tidak berbau seperti minyak angin, dia dingin dan mesra pengguna. malah mudah dibawa and selesa dipakai walaupun ketika bekerja.


2) Hanya sekali sapuan anda bole lihat perbezaan inch anda (pastikan ukur sebelum guna ya). Mudah nak apply kat mana-mana bahagian kita tidak puas hati.

3) Inchloss diformulasi dari bahan2 semulajadi yg selamat utk wanita hamil,menyusu atau gastrik.Ianya selamat bagi wanita hamil kerana rumusan nya tiada sebarang chemical. ( KECUALI BAHAGIAN PERUT )

4) Kita boleh mengawal bahagian tubuh mana yang hendak dikuruskan jadi kalau yang kurus sekadar nak buang lemak2 sikit2 tu pun boleh mencuba. Pasti puas hati!

5) Yang pasti dengan inchloss dah hantar utk dibacakan 30 JUZUK AL-QURAN di Mahad Tahfiz Bukit Mertajam Penang... Semoga lebih dirahmati. (TIDAK BOLEH DILANGKAH YA)

6) Felinna (owner product) mencuba sendiri dan rasakan result yg fantastic! Bombastic! Dan yg pasti tidak nampak plastik hnya dalam masa sebulan 5KG TURUN.










kenapa semua harus memilih inchloss? :

1) Ianya xterlalu panas dan berbau seperti minyak angin malah mudah dibawa and selesa dipakai walaupun ketika bekerja (so xdakla org cakap..ko sakit perut eh? Bau minyak wangi jek)

2) Iannya selamat bagi wanita hamil kerana rumusan nya xda sebarang chemical..kecuali! Jangan lah sapu kat perut tu nak bagi kurus pulak... Hehe

3) Inchloss rumusan yg bagus utk kulit..lembut kulit,masalah kulit kering,selulit,bagi yang jadi merekah kat tap
ak kaki pon membantu! Dah berkali2 owner reject masa nak buat produk and try last2 mmg ambik yang dipasarkan now sebab sgt puas hati den :)

4)Produk kami dipasarkan with syarikat glamer femes lagi tu yg mmg pakar buat herb- by Miracle herbs.

6)Mudah nak apply kat mana2 bahagian kita xpuas hati asalkan bukan muka lah.. Tapi jgn risau bila lemak di badan terbakar so kita nya body tu akn auto peluh2 so nnt muka pon kurus sendiri lah..

Ok masih byk kelebihan inchloss..jadi nantikan!

PRODUK WAJIB ADA bagi wanita atau lelaki yang dah gemuk atau kurus yg ada lebih2 isi xbest di luar sana... Perlu ada dalam handbag masing2 tiap hari ye...
 
Rm75 semenanjung
rm80 sabah sarawak
FREE POSTAGE 
SELAMAT MENCUBA…

JANGAN MALU, JANGAN SEGAN UNTUK MENCUBA..HUBUNGI SAYA SEGERA.





FELINNA




Dapatkan VITAMIN C WITH PURE COLLAGEN FELINNA 

BEAUTY 


RM 85.00